Wat zijn jouw rechten als reiziger?

Een stakingsactie die ervoor zorgt dat jouw vliegtuig niet vertrekt of de bus waarmee je zou vertrekken staat vanwege een defect in panne en kan dus niet vertrekken. Het zijn maar enkele voorbeelden van de problemen of onvoorziene omstandigheden waarmee je als reiziger geconfronteerd kunt worden.

Maar moet je als reiziger deze zaken zomaar laten gebeuren? Neen, want als reiziger heb je bepaalde rechten waarop je kunt terugvallen. Zeker bij vertragingen en annuleringen tijdens het reizen binnen de EU heb je als reiziger bepaalde rechten.

Rechten als reiziger met het vliegtuig

Wanneer je reist met het vliegtuig, dan kunnen er zich drie grote problemen voordoen: vertraging, annulering en overboeking. Wanneer je als reiziger om welke reden dan ook niet op het vliegtuig kan instappen of kan vertrekken, dan heb je steeds het recht op een alternatieve oplossing of een terugbetaling. Indien de vertraging echt oploopt dan kun je ook een terugbetaling eisen van je ticket. De schadevergoedingen zijn afhankelijk van verschillende factoren.

Rechten als reiziger met het schip

Reizen met het schip is net iets ingewikkelder als het aankomt op jouw rechten als reiziger. Voor kleine schepen waarbij maximum 13 passagiers of minder dan 3 bemanningsleden zitten, zijn er bijna geen of zelfs geen regels. Voor schepen die minder dan 500 meter varen zoals overzetboten, voor historische schepen en andere schepen die voor excursies ingezet worden gelden er ook weinig tot geen regels. Bij het reizen met een schip dat niet in voorgaande voorkomt kun je als reiziger beroep doen op de gebruikelijke rechten bij vertraging en annulering: een terugbetaling, alternatieven, schadevergoeding, accommodatie, maaltijden, …

Rechten als reiziger met de trein

Wie reist met de trein heeft bij een vertraging van ten minste 1 uur recht op het afgelasten van jouw reisplannen en kun je een terugbetaling van jouw ticket eisen. Wie ondanks de vertraging toch nog verder wil reizen kan om een alternatief vragen en dat moet zelfs geen trein zijn. Indien er zich ernstige problemen voordoen dan kan je als reiziger ook een maaltijd eisen of eventueel accommodatie indien je ergens gestrand bent. Als je echt kunt aantonen dat je reisplannen in de war gestuurd zijn door een vertraging of dergelijke, dan kun je ook een schadevergoeding eisen.

Rechten als reiziger met de autocar

Bij het reizen met de autocar of een bus zijn de rechten als passagier ongeveer hetzelfde als bij het reizen met een vliegtuig of met de trein.

Pech, schade of aanrijding met een huurauto in het buitenland?

Een auto huren in het buitenland. Het blijft nog steeds zeer populair bij heel wat Belgen. De vrijheid die je hebt wanneer je een auto huurt in het buitenland is ongelofelijk. Je bepaalt zelf waar je gaat, wanneer je ergens naar toe gaat, … Kortom, je bent volledig vrij en dus je eigen baas.

Heb je pech aan de huurauto? 

Het klinkt allemaal zeer leuk, maar natuurlijk kan het gebeuren dat je tijdens de huur van een auto pech hebt. Liever niet natuurlijk, maar het kan altijd wel voorkomen. Veel mensen staan er niet bij stil, maar het is een goed idee om op voorhand uit te zoeken wat je moet doen indien je pech hebt aan de huurauto op reis. Het eerste wat je steeds moet doen is contact opnemen met de lokale verhuurder waar je de auto huurt. Op alle documenten en op de voucher staat het telefoonnummer dat je kunt bellen. Heel wat autoverhuurders hebben een klantenservice die 24 uur bereikbaar is. Wat je niet mag doen is zonder overleg met de autoverhuurder de lokale wegenwacht inschakelen. De kosten hiervan krijg je nooit meer terugbetaald.

Wat te doen bij schade aan de huurauto?

Bij het ophalen van de huurauto vindt er normaal gezien steeds een check-up plaats van de auto en wordt er gecontroleerd op krassen, deuken of andere schade aan de wagen. Merk je zelf iets op, meld dit dan steeds aan de verantwoordelijke ter plaatse en maak eventueel foto’s van de schade. Natuurlijk kan het gebeuren dat je tijdens de huur van je auto schade oploopt. Van zodra dit gebeurt vul je best het schadeformulier in en meld je het schadegeval ook aan de verhuurder. Naarmate de wagen beschadigd is, zal bepaald worden of je nog verder kan met de wagen, of je een nieuwe wagen krijgt voor de resterende huurperiode.

Heb je een aanrijding met de huurauto?

Wat je helemaal niet wil meemaken tijdens het huren van een auto op reis is een aanrijding met een andere huurauto. Het beste wat je eerst kunt doen is de lokale politie inschakelen zodat zij een politierapport kunnen opstellen. Het schadeformulier invullen en kopieën bezorgen aan de lokale verhuurder is geen overbodige luxe. Daarnaast maak je ook best melding van de schade bij de lokale verhuurder via het telefoonnummer.

Dit moet je doen en zien in Hasselt

Hasselt, de hoofdstad van de provincie Limburg, is één van de vele toeristische trekpleisters van ons land. Met ongeveer 77.000 inwoners die Hasselaars genoemd worden behoort de stad tot de grotere steden van ons land.

Bezienswaardigheden in Hasselt

De Grote Markt van Hasselt

Wat de Grote Markt van Hasselt echt uniek maakt, is dat je op deze Grote Markt het grootste aantal terrassen, café’s en restaurants dicht bij elkaar vindt. Vooral tijdens of na het shoppen is de markt van Hasselt de ideale plaats om even te bekomen en gezellig een koffie of een Belgisch biertje te drinken, we zijn hier ten slotte in Bourgondisch Vlaanderen.

Mode Museum

De vele winkels in het centrum van Hasselt maken al snel duidelijk dat Hasselt een echte modestad is. Maar naast het grote aanbod van winkels heeft de hoofdstad van de provincie Limburg nog een andere grote troef op het vlak van mode: het Mode Museum. Daar vind je heel wat authentieke stukken zoals doopkleding, avondkleding, bruidsjurken, … Het museum werd opgericht in 1987 en heeft een erg uitgebreide collectie van stukken die dateren uit 1750.

Japanse Tuin

In 1992 werd de vriendschap tussen de Japanse stad Itami en Hasselt in de verf gezet door de aanleg van een echte Japanse tuin. De tuin staat symbool voor de natuurlijke schoonheid en de innerlijke rust. Samen met een gids kun je er een bezoek brengen en zo een meer te weten komen over de Japanse rituelen en gebruiken. met meer dan 25.000 vierkante meter is de Japanse tuin van Hasselt de grootste van Europa.

Het Nationaal Jenever Museum

Sinds 1987 zit het Nationale Jenever Museum van Hasselt in de voormalige kloosterhoeve. Zowel individueel als in groep kun je er rondleidingen krijgen, workshops volgen, geuren en smaken leren herkennen en kennismaken met het volledige productieproces van jenever. Wie dat wil kan op het einde ook een glaasje Hasseltse jenever proeven.

Natuurdomein Kiewit

Elk jaar vind op het natuurdomein Kiewit het muziekfestival PukkelPop plaats. Maar eigenlijk is dit domein de ideale locatie voor iedereen die van wandelen en rust houdt. Naast de prachtige natuur vind je op het natuurdomein Kiewit ook een kinderboerderij, een kruidentuin, een vlindertuin en een prachtig 19e eeuw landhuis.

Op reis tijdens je periode van arbeidsongeschiktheid, kan dat?

Stel je hebt een tijdje geleden een reis geboekt naar het zonnige Spanje om er gedurende twee weken eens helemaal tot rust te komen aan het zwembad of aan het strand onder de stralende Spaanse zon. Helaas heb je brute pech en heb je tijdens een voetbalmatch je been gebroken.

Door je beenbreuk ben je niet alleen arbeidsongeschikt, maar komt je reis dan ook in gedrang? Wat moet je precies doen als je tijdens je periode van arbeidsongeschiktheid toch op reis wil gaan? Wij zochten het uit en geven jou alvast enkele handige tips.

Voor werknemers, werklozen en zelfstandigen

Wanneer je een uitkering van arbeidsongeschiktheid ontvangt en toch nog op vakantie vertrekt, dan laat je best een maand voor vertrek je vakantieplannen weten aan de adviserend geneesheer. Het volstaat om de adviserend geneesheer op de hoogte te brengen als je op reis gaat naar een land binnen de Europese unie, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen of Zwitserland.

Als je reisbestemming in een ander land ligt buiten de Europese Unie of geen land is van de landen hierboven vermeld, dan mag je niet op reis vertrekken zonder de toestemming van de adviserend geneesheer. Belangrijk is dus om tijdig de toestemming te vragen zodat je met een gerust gemoed op reis kunt vertrekken. Dit doe je best vijftien dagen voor vertrek.

Controle is steeds mogelijk

Tijdens je ziekte ben je als werknemer steeds verplicht om je werkgever in de eerste plaats een medisch attest voor te leggen, maar je bent ook verplicht om je werkgever op de hoogte te houden van waar je verblijft. Dit is nodig om een eventuele controle van een controledokter mogelijk te maken. Deze verplichting geldt gedurende de hele ziekteperiode van de werknemer.

Ontslag kan gevolg zijn

Als je op vakantie vertrekt is het dus altijd belangrijk om een geldige reden te hebben en om je werkgever op de hoogte te brengen. Doe je dit niet, dan bega je een ernstige tekortkoming volgens de rechtspraak. Als gevolg van zo’n tekortkoming kan je werkgever je een waarschuwingsbrief sturen waarin jouw ernstige fout wordt aangekaart. Een ontslag om dringende reden kan hiervan een mogelijk gevolg zijn.